Storytelling for all its worth

Til forside af FarmerjournalenForside.html
 


11 af de mest belastende udsagn om præsident Trump

fra James Comey’s bog,

”A Higher Loyalty”


Om Comeys’ tid som chef for FBI under præsident Trump.

Opstillet fra værst til knapt så værst.


Af Chris Cillizza, Extern redaktør. Gengivet fra CNN’s hjemmeside.

Oversættelse: Leif Andersen-Farmer. 16. april 2018.Flere dage før bogen, 'A Higher Loyalty,'s officielle udgivelse (den 16. april) blev der lækket – til overflod - adskillige uddrag af James Comey's memoirer om sin tid som chef for FBI under President Donald Trump.

Der er massevis af disse uddrag af Comey’s kommentarer og udsagn, som sendes verden rundt  for tiden. Nogle er barske, andre er forbløffende, og nogle er simpelthen surrealistiske.

Jeg (Chris Cillizza) gennemså alle tilgængelige uddrag, og fremdrager her de linier, som er mest ødelæggende for Trump. Jeg har opstillet dem i en rækkefølge, hvor de første skader USA’s præsident mest.


Citat fra Comey’s bog:


1. "Denne præsident kender ikke til etik og er derfor uden forståelse for begreber som sandhed og institutionelle værdier. Hans ledelse er transaktionsstyret, ego-drevet og styret af personlig loyalitet."


Chris Cillizza.

Disse to sætninger er blandt de mest skadelige for Trump hidtil i uddragene fra Comey’s bog ”A Higher Loyalty”, fordi de refererer til en række påviste sandheder om Trump. Vi ved, at mere end 2.000 udsagn i Trumps første år på kontoret, var hele eller delvise løgne. Vi ved, at han ser på enhver situation som en chance for at kunne uddrage noget til egen fordel derved, at han er uhyre selvfokuseret indtil blindhed om, hvordan hans handlinger opfattes af mennesker, der ikke er enig med ham. Vi ved, at han enten misforstår eller vælger at ignorere traditionelle normer for, hvordan en præsident handler, hvad han siger og hvordan han behandler dem, der arbejder for ham.


Citat fra Comey’s bog:


2. ”Den tavse samtykkende kreds omkring ham. Chefen i absolut kontrol. Loyalitetseden. Hans ”os-mod-dem” verdenssyn. Hans lyven om alt, stort og småt, med reference til et loyalitets kodeks, der sætter organisationen over moral og over sandhed”.


Chris Cillizza. I dette uddrag sammenligner Comey Trump med en ”mobboss”, hvilket er rigtigt i det væsentlige, når han viser, hvordan Trump ser sig selv og hvordan han leder sit hold. Trump skal altid være den stærkeste og hårdeste i ethvert rum. Han forventer total loyalitet fra dem, der arbejder for ham - og arbejder for at befri sin indre cirkel for dem, som han mener har vist sig illoyale. Han fortæller ikke sandheden selv om ting, der er let gennemskuelige og påviseligt  falske – f.eks. ”den største indvielsesmængde for en amerikansk præsident nogensinde”, ”millioner af ulovlige stemmer gik til forbryderen Hillary Clinton” etc. - med den følge, at folkene omkring ham ikke tør stille spørgsmål ved hans udsagn. Jeg kender ikke nogen mobbosser personligt, men der er ingen tvivl om, at Comey rammer Trump her.


Citat fra Comey’s bog:


3. ”John Kelly (Trumps personalechef) sagde, at han følte sig syg over min fyring, og at han havde til hensigt selv at sige sit job op. Han sagde, at han ikke ville arbejde for uærlige mennesker, der ville behandle folk som mig på en sådan måde. Jeg opfordrede Kelly til ikke at gøre det og argumenterede for, at landet havde brug for principfaste mennesker omkring deres præsident. Især denne præsident."


Chris Cillizza. Denne anekdote vil gøre personaleansvarlige John Kellys liv endnu sværere end det allerede er. Rygter verserer om hans sammenstød med Trump og, at han er  på vej ud, hvilket høres overalt. Nu vil han blive han nødt til at imødese en række af spørgsmål om, hvorvidt Comeys fortælling er rigtig.


Citat fra Comey’s bog:


4. "Nu stod det helt klart for mig, hvad der skete - opsætningen af ​​middagen, såvel sammensætningen af det private måltid som Trump's handlemåde ved, at han ikke allerede havde bedt mig om at blive tilbage ved flere oplagte lejligheder. Det overbeviste mig om, at han nu fremover ville anlægge en nedladende holdning over for mig.”


Chris Cillizza. Dette er meget vigtigt. Hvad Comey hævder her er, at Trump fra begyndelsen så sit forhold til Comey som værende helt transaktionsmæssigt. ”Jeg vil lade dig blive i jobbet som FBI-direktør, men jeg vil have noget til gengæld”. At de nu havde nået et loyalitetsloft, som Comey nægtede at bryde igennem.

Trumps tilgang til hvert møde ser ud til at ligne det, Comey beskriver her. ”Lad os lave en aftale, hvor du får noget, men langt vigtigere: At jeg får noget”.


Citat fra Comey’s bog:


5. "Jeg spurgte retorisk, om jeg så ud til at være en fyr, der havde behov for prostituerede. Han begyndte at diskutere sager, hvor kvinder havde anklaget ham for seksuelt overgreb, et emne, som jeg ikke havde rejst. Han nævnte en række kvinder, og syntes at huske deres beskyldninger."


Chris Cillizza. To ting er i fokus her - det første er ikke forfærdeligt problematisk for Trump, det andet potentielt mere. Det første er, at han demonstrerer, at han har et massivt ego og mener, at han er så appellerende til kvinder, at enhver historie om ham, som beretter om hans besøg hos prostituerede, simpelthen ikke vil blive troet.

Det andet er, at han er tæt bekendt med detaljerne i den sværm af beskyldninger mod ham, foretaget af en række kvinder i løbet af 2016-kampagnen. Det interesseniveau eller engagement, som det offentlige system normalt viser udadtil, mødes med ligegyldighed over for det, som Trump og hans folk har præsenteret, når de konfronteres med påstandene.


Citat fra Comey’s bog:


6. "Det er også forkert, eller værre, at forholde sig tavs, når man ved bedre. Mens landets præsident bestræber sig på at undergrave offentlighedens tillid til retshåndhævende institutioner, der er oprettet for at holde kontrol. med vores ledere”


Chris Cillizza. Comey peger her på folk som Arizonas republikanske senator Jeff Flake, som har bebrejdet andre republikanere for ikke at fordømme Trump, når han angriber Justitsministeriet eller FBI. Argumentet er essentielt. Ved blot at sige, "Nej, hvad Trump gør er forkert, og det skal stoppes med det samme!" kunne republikanerne håbe på også at have en seriøst parti efter Trump tiden.

I takt med Trumps ramponerende retorik mod advokatadvokat Rod Rosenstein og specialrådgiver Robert Mueller vil det blive interessant at se, hvilken republikansk reaktion der  vil komme, hvis præsidenten beslutter at fyre en (eller begge) af disse mænd. Vil republikanerne mon så tale rent ud?

Citat fra Comey’s bog:


7. Han nævnte et emne, som han kaldte 'golden showers thing'… * og tilføjede, at det generede ham, at der nok blot var "1 procents chance", for at hans kone, Melania, troede han talte sandt.

I hvilket slags ægteskab vil en hustru acceptere, at der er 99% chance for at en hendes mand er hende utro?"

*) formentligt hans påståede omgang med prostituerede.


Chris Cillizza. Vær ikke for hurtig til at bedømme dette kun som ”saftige rygter”. Hvilket det også er.  At fortælle om Trumps ægteskabs tilstand, og at Trump bad FBI-direktøren om hjælp til at modbevise ”det hændte” overfor sin kone. Til at skulle lade hende forstå, at der ikke verserede nogle åbenbart afslørende elektroniske filer. Derefter er der det faktum, at Trump synes at tro, at filerne ikke eksisterer, og ”derfor var Melania Trump ikke et værdigt emne til brug af FBIs tid.”


Citat fra Comey’s bog:


8. "Her er en anden grund til at vise hvorfor beskyldningerne mod mig ikke passer. Jeg er germafob*.

Jeg vil på ingen måde tillade mennesker at tisse på hinanden. Aldrig!”

*) overdreven intolerance over for påvirkningen fra andre menneskers bakterier, nysen m.m..


Chris Cillizza Dette er mere ”saftigt” end noget andet, men hvorfor Trump f’øler et behov for at overbevise Comey om påstanden om, at han aldrig har overværet to prostituerede kvinder tisse på hinanden, det er  - noget andet..


Citat fra Comey’s bog:


9.” Jeg havde ofte spekuleret på, at når Trump havde så mange muligheder for at fordømme den russiske regerings invasioner af sine naboer og undertrykkelse - selv mord på egne borgere – så nægtede Trump blot at oplyse de almindelige fakta. Måske var han bare kontrær. Det er kompliceret at forklare hans konstante tvetydighed og undskyldninger for Vladimir Putin”


Chris Cillizza Der er ingen tvivl om, at Trump forud for den sidste uge har været stort set uvillig til at fordømme den russiske præsident Vladimir Putin og landet som helhed. (Det syriske kemiske angreb og Ruslands fortsatte støtte til den syriske præsident Bashar al-Assad ser ud til at have ændret, hvordan Trump tænker på Putin.) Men det vidste vi allerede. Og alt andet i dette uddrag er ren spekulation


Citat fra Comey’s bog:


10. "Jeg stirrede på de bløde hvide poser under hans udtryksløse blå øjne. Jeg tænkte på at skulle huske dette øjeblik, hvor jeg erfarede, at USA’s præsident simpelthen ikke forstår FBI’s rolle i det amerikanske liv."


Chris Cillizza. Igen føles det faktum, at Trump har "bløde hvide poser" under hans "udtryksløse blå øjne" mere som et unødvendig jab fra Comey end et væsentligt indblik. MEN Comeys næste sætning er vigtig - fordi han har ret. Trump har igen og igen demonstreret, at han simpelthen ikke forstår - eller er ligeglad med - den unikke rolle, justitsministeriet spiller inden for den føderale regering. Ja, de arbejder under ham. Men de arbejder ikke nødvendigvis for ham. Han har aldrig syntes at forstå det


Citat fra Comey’s bog:


11 "Hans ansigt fremtrådte lidt orange med lyse hvide halvmåner under øjnene, hvor jeg konkluderede, at han brugte små solbriller. Og hans lyse blonde hår, som på nært hold så ud til at være ægte.

Han rakte i mig sin hånd, og jeg bemærkede dens størrelse. Det var mindre end min, men syntes ikke usædvanligt lille. "


Chris Cillizza. Dette er en dum kommentar. Eller i bedste fald smålig. Hvis Comey ønsker at opbygge en fortælling med denne bog om, at han virkelig er engageret i landets bedste frem for at sælge bøger, eller score partisanske point, ville han have været bedre tjent til at droppe disse ting. At notere størrelsen af ​​Trumps hænder forstyrrer bogens bredt angivne mission: At afsløre, hvorfor Trump simpelthen ikke passer til det kontor, han for øjeblikket besidder.

Comey nævner også, at Trump så mindre ud i virkeligheden end på tv. Det gør alle på en fladskærm.

Men hvem bekymrer sig om det?Chris Cillizza er CNN Politics Reporter og extern redaktør. Han dækker nationalpolitik, herunder Det Hvide Hus, Kongressen og hvert distrikt, de repræsenterer. Hans rapporter bringes under varemærket "The Point with Chris Cillizza" og indeholder et natligt nyhedsbrev og daglige Amazon Echo og Google Home flash briefings. Forud for CNN tilbragte Cillizza et årti på The Washington Post, hvor han grundlagde "The Fix" politiske blog og opbyggede et ry som autoritet på hurtig, skarp analyse af dagens begivenheder. En hyppig tv-gæst på tværs af netværk, Cillizza var en MSNBC-politisk bidragyder i otte år. Forud for The Washington Post rapporterede Cillizza om kampagnepolitik for Roll Call hvor han fungerede som hvide hus korrespondent. Han rapporterede også tidligere til The Cook Political Report, hvor han dækkede gubernatorial og House races. Er kandidat fra Georgetown University, han bor i Virginia med sin kone og to sønner, og er helhjertet Hoyas basketball fan.