Storytelling for all its worth

Til forside af FarmerjournalenForside.html
 
Robotplæneklipper-tips 
for dummies

Gode nyheder for os

kluddermikler...


Jeg havde drømt om den i nogle år.

Den robotklipper, som kunne

overtage tjansen med 70 minutter i

støjende ensomhed med en

halvdårligt slående rotorklipper.

Hver uge i ca. 35 årlige uger.

Mindst.

Og – jo. Det ER lykkedes!


En netsøgning viste, at robotklippere

nu er så langt nede i pris, at de

samlede faktorer viste en rimelig

gevinst for mig i at investere. Og så

er en af nettets velsignelser jo også,

at der er en priskonkurrence, som er

værd at bruge lidt tid på. Samt se testresultater. Vort valg, en Worx Landroid, vandt “Bedst i Test” i Svenska Dagbladet. Derfor. Det er ganske vist kommet til at gå ud over modeforretningen, slagteren, bageren, skomageren etc. etc. som flyttede fra vor by for nu mange år siden. Nu er de borte. Godt vi så har nettet…


Vi kalder den Max, efter at temmelig mange uafhængigt havde foreslået ”Robert.  Den stod i sin egen fine kasse. Med en ledningsrulle til afgrænsning. En lang ledning, dog ikke lang nok. Og pløkker, masser af dem. Dog ikke nok. Og så er der vejledningerne. Disse er skrevet i et godt sprog, og endda tillige bredt understøttet med fejlliste, oversigter, mm. Ingen klager her. Har du en enkelt afgrænset plæne med et par træer på, så går det nemt med forståelsen. Jeg gik på nettet for at købe de 100 meter ekstra ledning, som jeg havde beregnet et behov for. 200 meter var dog minimum tilkøb. Til små 700 kroner. Jeg spurgte, om de havde noget uoriginalt i den lokale XL. Det havde de ikke. Men man havde et sæt med 100 meter ledning og ekstra pløkker til 250 kroner. Og i samme mærke. Glad drog jeg hjem – men manglede dog yderligere 12 meter, som følge af mine manglende regneevner. Jeg spurgte Allan i XL’s havecenter om hjælp – og oplevede noget, som jeg ikke møder hver dag: En stor mødekommenhed helt ud over det almindelige! Allan sagde: ”Jeg har noget liggende derhjemme. Det klipper jeg lige en længde af, som du kan hente i morgen. Og du kan godt glemme at ville betale for det – for så får du det ikke med!” Som sagt så gjort. Jeg fik min ledning. Og er i taknemmelighedsgæld til Allan. Men tak! Her er det skønt med lokal hjælp i stedet for den upersonlige betjening via nettet. Og så kostede Max det samme i XL, som på nettet.


Man laver en såkaldt ”ø”, med ledning omkring der, hvor der står et træ midt i plænen, og fortsætter så tilbage langs den samme ledning tilbage til ledningen rundt om plænen. Men hvad gør man så med 12 solitært anlagte æbletræer i en smuk rundkreds med en diam. på i alt ca. 10 meter?  Som alle står langt INDE i græsplanen. Der står intet specifikt om mange forbundne ”øer”, så den logiske tanke var for mig at lave 12  enkelte øer med en fælles ledning hele vejen rundt. Det gik der megen ledning til med. Dette viste sig IKKE at være nødvendigt. Jeg fremhæver det allerede her, fordi en anden løsning vil kunne løse problemet for hundredvis af haveejere, som har samme ø-problem. Dette med tanke på folk som mig selv, som, ikke er født med en nørdindstilling til al teknik. Jeg lavede de beregnede 12 øer. Dette medførte et par dages ekstra installeringstid, stærkt forsinket af min ømme ryg og værkende bentøj. Og et par eder undervejs. Resultatet virkede ikke særlig godt, da jeg prøvekørte. Max kunne ikke rigtig finde ud og ind mellem de mange æbletræer, og kørte sig flad for strøm i ren frustration. Godt sure begge to.


Men så spurgte jeg vor gode ven Bjarne, PLC pionér fra halvfjerdserne. Bjarne har lagt sin afgrænsende ledning langs plænen hele vejen rundt, uden svinkeærinder ind omkring træer el. lignende forhindringer. Grænseledningen føres naturligvis uden om store grupper

med buske og stauder. Når klippe-

ren rammer en forhindring inde på

plænen, kører den lidt tilbage og

drejer automatisk til en ny vinkel.

Derefter fortsætter den sin klipning

med simpel ligeud-kørsel, indtil

næste forhindring. Og så fremdeles.

Til sidst er plænen slået. Altså er alle

ledninger ind til ”øerne” overflødige. Klipperen kommer måske til at køre lidt længere end langs en afgrænseledning rundt om øerne, men dette er hypotetisk. Til gengæld smyger klipperen sig tæt forbi træerne, således der kun er ganske lidt græs ved stammen.

Jeg koblede de (mange) dyre meter afgrænsningsledning til ”ø-systemet” fra, og etablerede en sluttet ledning om mine 800 m2 græs. En meter afgræsningsledning koster 3,50 kr. Jeg købte 100 meter ekstra for at kunne nå omkring hele plænen, og brugte i alt 325 meter ledning. Ca. 125 meter mere end jeg endte med at bruge med Bjarnes løsning. Om dette ender med at virke i længden er et spørgsmål, som jeg vil kunne besvare til eftersommeren. Der vil jeg komme med en update med mine erfaringer.

Hvor smager en svalebajer helt anderledes, når man kan sidde i skyggen og glo på Max, der lige er kørt i pit. For at tanke op til næste ture plænen rundt!


Data.

Mærke: Worx Landroid

Købt på nettet hos: Bilka.

Pris: 5.850
fredag den 8. november 2019

Max kører ind i stoleben, træer og andre forhindringer, og kører så tilbage. Derefter drejer den bort og kommer senere  tillbage fra en anden vinkel. Til sidst er græsset slået omkring benene. Tålmodighed er indbygget. Mønstret for klipning forstås kun af nørder.

Hov! Der var da vist et træ! Nå, videre..! Klik her for filmstrip